IV.De ce terapie?

La prima vedere am putea spune ca exista si alte variante. Insa lucrurile stau un pic altfel.

Care ar fi variantele?

Familia, un prieten, o carte, adica ceva din afara. Ceva, cineva sa faca ceva sau sa spuna ceva ca situatia sa ia sfarsit.

De multe ori, persoanele din exterior indiferent cat de apropiate ar fi si cat de bine intentionate sunt, nu pot face ceea ce numai persoana poate face: sa gaseasca solutia potrivita pentru sine.

Poate ca deja ati citit multe carti sau ati vorbit de multe ori cu prietenii si totusi situatia care va pertuba viata nu se rezolva. Pentru ca nimeni nu poate face ceea ce numai voi puteti face: sa gasiti propriile solutii.

De multe ori, dupa indelungi discutii oamenii la care se apeleaza devin intrigati de faptul ca dupa atatea discutii nimic nu schimba, si in final renunta sa mai participe la aceasta cautare.

Desigur ca orice sprijin este binevenit, insa de ce nu se schimba mai nimc?

Pentru ca, in virtutea a ceea ce am spus anterior, unele comportamente care genereaza disconfort in prezent s-au format undeva in copilarie in mod inconstient si tot acolo trebuie ajuns pentru a schimba ceva.

Pentru ca cine ar face cu buna stiinta ceva care ii provoaca neplacere?  De aceea sunt destul de dificil de accesat si schimbat.

Totusi, cum nimic nu este alb sau negru pe lumea asta, mecanismele inconstiente au si ele o parte buna. De exemplu, va indreptati sper serviciu si sunteti in intarziere, va grabiti si totusi stiti ca : ati inchis usa, ati luat ce va trebuie, in drum spre serviciu va puteti gandi la alte lucruri, nu sunteti atent ce muschi face fiecare miscare, etc deci acest automatism va ajuta la fel intr-un mod inconstient.

In afara de asta, cand copilul a invatat cum sa procedeze intr-o anumita situatie (de exemplu cu un parinte agresiv) a reusit in conditiile date sa isi confirme persoana, adica are un beneficiu, a obtinut ceva, poate atentia parintelui

Cand persoana intra intr-un cerc vicios in care se asteapta sa aiba un beneficiu si acesta nu exista apare frustrarea si un sentiment de neajutorare. Pentru ca nu exista o alta abordare a problemei, o solutie personalizata situatiei.

Daca lucrurile nu sunt intelese atat la nivel rational dar si emotional, atunci de oricate strategii ar dispune o persoana acestea nu functioneaza. Pentru ca suntem un intreg.

In terapie o persoana este cu sine, constienta si are un scop: sa rezolve o anumita problema pentru a se bucura de viata. In terapie, atat ratiunea cat si emotia se intalnesc si persoana poate gasi solutia mult cautata.

Unul dintre scopurile terapiei este ca persoana sa devina mai constienta de sine. Termenul de constiinta isi are radacina in cuvantul de origine latina „conscientia” care inseamna „cu stiinta” adica a face legatura dintre interior si exterior.

Adica de a deveni mai constienta de ceea ce se intampla in sine in anumite momente.

In momentul in care persoana devine constienta si renunta la lucrurile care intretineau un anumit comportament, intelegand de ce lucrurile se intampla intr-un anumit mod, poate actiona si gasi varianta cea mai potrivita pentru sine.

Si aici intervine factorul care deosebeste o persoana de alta. Fiecare persoana este pregatita in ritmul sau sa se intalneasca cu sine. Si intalnirea cu sine are momentele ei, cateodata, intalnirea nu este foarte confortabila.
Partea V
Ce se intampla in terapie?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.