I.De ce sa merg la psiholog?

O persoana apeleaza la terapie pentru ca nu se mai regaseste pe sine, este blocata in anumite comportamente. Cateodata nici cei din jurul sau nu mai pot intelege ce se intampla de fapt.

Unii vorbesc despre ce ii deranjeaza , in schimb altii sufera in interiorul lor sperand cumva ca problemele sa se rezolve de la sine. Sau poate ca au pierdut deja si aceasta speranta.

Cand tensiunea ajunge un anumit prag, de obicei dupa ce persoana a apelat la abilitatile sale de a gestiona situatia, se indreapta cu speranta catre ceilalti: familia, prietenii si  daca nici acolo nu a gasit solutia care sa o faca sa se simta mai bine, apeleaza la terapie.

Dar mai sunt si cazuri in care cei din jurul sau, pentru ca nu inteleg ce se intampla si se simt incapabili sa o ajute- sau poate au incercat si nu a functionat o sfatuiesc, si cateodata o constrang sa mearga la terapie. Si pentru ca persoana se simte depasita de situatie, si nu vrea sa complice lucrurile, accepta.

Cateodata nu intelege de ce sunt suparati ceilalti, de ce nu o inteleg, de ce ii reproseaza lucruri si de ce lucrurile nu mai sunt „ca inainte”. Timpul care trece, situatia creata, au distorsionat ganduri, senzatii, comportamente si sentimente.

Poate ca persoana se simte, inutila, furioasa sau deprimata, lipsita de speranta. Si poate ca recurge la strategii care o indeparteaza de sine si de ceilalti si care uneori sunt distructive (consum de alcool, droguri, etc). Uneori realizeaza si nu simte foarte bine pentru ca intelege sau simte ca ce face nu  ajuta la rezolvarea problemei. Si uneori asa se creaza un cerc vicios.

Ce intretine cercul vicios? Uneori obisnuinta, alteori nu vede solutiile, stie ca situatia este diferita de ceea ce vrea dar….. se simte blocata.

Alteori problemele se manifesta in cuplu sau familie. Cand apar situatii noi si sunt necesare noi abilitati de a face fata sutuatiei, multe persoane, cupluri sau familii se simt in impas, pentru ca fac tot ce stiu sau ce cred ca trebuie facut si totusi nu functioneaza.

Daca o singura persoana poate simti furie, agresivitate, si poate reactiona la acestea in felul sau propriu, cand este vorba despre mai multe persoane de multe ori efectul este multiplicat. In asemenea situatii cuplul sau familia nu se simte bine.

In unele cupluri se vorbeste despre separare, in altele exista conflicte si toate acestea pun la incercare abilitatile de a gestiona situatiile.

Poate ca in familii, apare un copil si familia asa cum era ea anterior trebuie sa se adapteze acestei situatii, sau un adolescent este mai rebel decat au fost parintii, sau „copilul” vrea sa fie independent, sau „copilul” se casatoreste si familia nu este de acord, etc.

Sa fii parinte este una dintre cele mai grele „meserii” din lume (pentru ca nu exista vreun manual) dar cateodata si copii si adolescentii spun ca nu simt bine in rolul lor.

In situatii care presupun schimbare, comportamente, ganduri, sentimente, unele si cateodata mai mult de una dintre acestea sunt puse la incercare. Si de aici neintelegeri, conflicte, separari, etc.
Partea II
De ce apar aceste probleme?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.