III.Ce se intampla de fapt?

Atunci oamenii incep sa se intrebe de ce se intampla aceste lucruri. Fiecare om in felul sau, inconstient sesizeaza ca ceva nu este in regula si incepe sa isi puna intrebari. Poate stie ca nu a reactionat corect si ca si-a revarsat supararea pe cine nu trebuia si ii pare rau si se intreaba de ce se intampla asa.

Suntem se spune, produsul a trei factori: genetic, mediu si educatie. Fiecare dintre acestia isi pune amprenta asupra noastra, fiecare in propriul sau mod si astfel devenim cine suntem.

Chiar daca unele comportamente pot fi identificate, altele sunt invatate cand persoana copil fiind era mult prea mica pentru a realiza ce se intampla si a constientiza acele lucruri. Care sunt destul de greu de identificat pentru ca devin parte a fiintei umane intr-un mod oarecum automat.

De exemplu un copil care isi vede tatal agresiv cum relationeaza si cum se comporta, invata automat cel putin doua lucruri: cum sa isi inteleaga parintele (pe care il investeste cu autoritate, el este mare si eu mic, deci stie ce face) si cum sa procedeze in anumite situatii. Ca urmare, de multe ori, pe parcursul vietii aceste comportamente intra in functiune in mod automat.

Dar noi suntem mai mult de atat, si atunci persoana incearca sa faca fata situatiei create. Poate se supune deciziilor altora sau poate le contesta. In functie de mediul in care se afla, comportamentul sau se poate plia sau nu pe mediu. De aici cateodata si problemele.

Ceva independent de vointa sa, actioneaza uneori in mod irational (pentru ca este la nivel inconstient).

Aici psihoterapia poate ajuta. In terapie persoana invata cum sa schimbe anumite comportamente si credinte care o impiedica sa duca o viata de care sa fie multumita.

De multe ori oamenii manifesta rezistenta pentru ca, identifica schimbarea cu pierderea unei parti din sine. „Daca nu mai fac asa, nu mai sunt eu” sau „Daca nu mai procedez asa, cum altfel?”. Pe de o parte ar vrea sa schimbe, dar pe de alta parte evita.
Partea IV
De ce terapie?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.