II.De ce apar aceste probleme?

Oamenii isi hranesc relatiile comunicand pe mai multe niveluri si in functie de modul in care au invatat sa faca acest lucru, se simt mai mult sau mai putin bine. Cand o persoana are o problema, aceasta ii afecteaza o parte a vietii iar in unele cazuri chiar mai mult decat atat. Si atunci se apara de ceea ce percepe ca fiind ceva nou sau neobisnuit. De multe ori evita sa faca fata situatiei, sau foloseste mecanisme care nu ajuta.

Orice persoana doreste sa se simta bine, cand acest sentiment de bine este tulburat persoana reactioneaza. Daca un copil doreste o jucarie si parintele refuza, copilul reactioneaza, nu primeste ce doreste si isi apara aceasta dorinta. Sau cand in familii exista certuri, si participantii se simt  amenintati de parerile, dorintele celorlalti. De multe ori lucrurile escaladeaza si situatia devine incordata. In unele cazuri oamenii renunta la escaladarea conflictului dar pastreaza frustrari care isi fac ulterior simtita prezenta.

Si lucruri minore, uimesc prin amplitudinea la care ajung. Iar cand vechile frustrari ies la suprafata se reia un ciclu care se adauga la tensiunea deja existenta.

De exemplu cineva pleaca suparat de la serviciu. Si se simte neinteles, si suparat ca nu a putut reactiona si ajunge acasa unde poate partenerul, copilul se comporta ca de obicei si nu sesizeaza tensiunea sa. Daca la serviciu nu a putut fi inteles se asteapta ca macar acasa sa se intample acest lucru. Uneori nu este asa, pentru ca fiecare membru al familiei are propriile sale preocupari, si atunci tensiunea iese la suprafata. Acolo in mediul familial se poate manifesta si de aici incepe un conflict care aduce la suprafata si alte frustrari. De data asta din partea celor implicati. Si fiecare incheie conflictul in felul sau, fiecare poate se simte neinteles.

 
Partea III
Ce se intampla de fapt?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.