V.Ce se intampla in terapie?

Daca ati ales deja terapia, trebuie mentionat ca rolul dvs. este foarte important. De aceea este nevoie de implicare. Si mai trebuie sa mai stiti ca acest demers este confidential.

Veti ajunge sa priviti experienta dvs. din mai multe unghiuri dacat faceati pana atunci si sa decideti ce anume, daca  si cum doriti sa schimbati intr-adevar ceva..

Este indicat ca, in primele sedinte, in care atat persoana cat si terapeutul isi fac o idee despre cum va decurge terapia si care anume sunt problemele, sa nu incercati sa evaluati daca terapia functioneaza, daca terapeutul va ajuta cu adevarat pentru ca este prea devreme pentru asta. Daca nu va simtiti confortabil aduceti acest subiect in discutie.

Pe masura ce terapia inainteaza, vor exista probabil momente in care sa incepeti sa manifestati rezistenta si sunteti tentat sa va retrageti pentru a evita sa constientizati lucruri pentru care poate nu sunteti pregatit. Daca insa dorinta de a rezolva problema este mult mai mare atunci veti reconsidera acest impuls.

Poate ca doriti cu adevarat sa va cunoasteti, sa stiti de ce anume procedati intr-un fel anume, ce simtiti cu adevarat, care sunt credintele si adevaratele valori si cum sa gasiti cele mai bune solutii pentru voi, sa aveti viata pe care o doriti.

In terapie persoana devine mai constienta de sine, exista acele momente AHA (momentul in care solutia unei probleme devine evidenta) care o indeamna sa continue explorarea.

Atunci cand in terapie vorbiti despre experienta voastra personala, despre nemultumiri, frustrari, ceea ce impartasiti, modul in care constientizati propria experienta are ca scop sa vedeti in alt mod propria viata, judecatile nu sunt subiectul acestui demers. Daca parintii, sau partenerul au avut un comportament care va deranjeaza, scopul discutiei nu se focalizeaza pe cealalta persoana, ci pe voi. Cateodata nici nu este nevoie sa vorbiti prea mult despre experientele voastre. Legaturile intre  evenimente si momentele de constientizare pot accelera acest demers.

Durata terapiei depinde de problema care a fost adusa in discutie, de disponibiltatea de a lucra impreuna cu terapeutul la gasirea solutiilor potrivite.

La inceput sedintele au loc saptamanal, intr-un interval de timp stabilit de comun acord, urmand ca ulterior frecventa acestora sa scada treptat.

In final dvs. sunteti persoana care decide daca si cand incheiati terapia.

Este indicat insa, ca in cazul in care doriti sa incetati terapia sa discutati acest aspect.

Unele persoane incheie terapia cand problema pentru care au venit s-a rezolvat, alte persoana doresc sa continue pentru ca in timpul terapiei au identificat si alte aspecte asupra carora vor sa lucreze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.