Despre NLP

Impreuna cu un grup de antropologi, sociologi, lingvisti si ciberneticieni, Gregory Bateson, Richard Bandler si John Grinder isi propun sa cerceteze modalitatea prin care psihoterapeutii de exceptie reusesc sa aiba rezultate remarcabile in activitatea lor.

De aceea si-au indreptat atentia catre Virginia Satir, Fritz Pearls si Milton Erikson.

  • Virginia Satir

„Viata nu este ceea ce ar trebui sa fie. Este ceea ce este. Ceea ce face diferenta este modul in care ii facem fata.”

  • Fritz Pearls

„Dependenta noastra ne face sclavi, mai ales în cazul în care această dependență este o dependență de stima de sine. Dacă aveti nevoie de încurajare, laudă, sa fiti mangaiat pe spate de toată lumea, atunci le veti da voie tuturor acestora sa va judece.”

  • Milton Erikson

„Un obiectiv fără o dată este doar un vis.”

Pentru aceasta John Grinder si Richard Bandler asculta si transcriu sedintele terapeutice ale acestora pentru a intelege prin ce modalitati ajung la rezultatele lor.

Au analizat in detaliu trasaturile specifice ale fiecarei abordari, ca de exemplu tonul vocii, cuvintele folosite, gesturile, postura, miscarile ochilor, etc.

Au sistematizat datele si au construit ceea ce uterior avea sa devina NLP (programarea-neuro-lingvistaica).

Gregory Bateson a fost cel care i-a introdus pe John Grinder si Richard Bandler lui Milton Erikson a carui contrubtie a influentat imens dezvoltarea ulterioara a NLP. In urma acestei colborari John Grinder si Richard Bandler au dezvoltat  modelul Milton.

Milton Erikson era de parere ca resursele atentiei constiente ale persoanei sunt limitate si prin urmare trebuie acordata atentie mintii inconstiente intr-un limbaj care sa acceseze aceste resurse.

Filozofia si credintele NLP au fost concentrate in asa numitele presupozitii, despre care fondatorii NLP credeau ca sunt adevarate. Ele nu sunt adevaruri universale, puteti alege sa le credeti sau nu.

  1. Harta nu este teritoriul sau oamenii reactioneaza la propria reprezentare a realitatii si nu la insasi realitatea.

Noi nu percepem cu adevarat realitatea. Ceea ce percepem este rezultatul a ceeea ce simturile (vizual, auditiv, tactil, gustativ si olfactiv) si experientele creeaza ceea ce numim propriile harti mentale. In functie de care ne orientam in viata de zi cu zi.Unele harti sunt mai bune ca altele. Atata vreme cat hartile noastre ne conduc in siguranta prin viata suntem bine, daca ele sunt eronate, atunci esuam. In sedintele in care aplicam NLP invatati sa corectati aceste harti astfel incat sa calatoriti mai in siguranta prin viata.

  1. Fiecare persoana face cea mai buna alegere pe care o avea la dispozitie la un moment dat.

Alegerile pe care la avem la dispozitie se bazeaza pe harta pe care o avem. Este bine sa avem intotdeauna cat mai multe variante pentru a putea lua cele mai bune decizii.

3.Oamenii functioneaza perfect.

Fiecare persoana aplica in mod perfect propriile strategii, dar acestea pot fi ineficiente sau gresite. De aceea, daca nu functioneaza cum am dori, strategia trebuie modificata  pentru a ne putea fi utila.

4.Fiecare comportament are o intentie pozitiva.

Actiunile noastre au intotdeauna un scop- sa dobandim ceva dorit sau care ne aduce un beneficiu. Exista insa o diferenta intre actiune in sine si intentia din spatele actiunii. Persoana nu este comportamentul, pentru ca acesta este invatat uneori in mod automat. Daca o persoana descopera ca poate proceda altfel pentru a primi ceea ce isi doreste, va adopta acea strategie.

5. Avem deja in noi toate resursele de care avem nevoie.

De multe ori pare ca nu, dar ele exista la nivel inconstient. Trebuie sa ne schimbam doar starea mentala.

6. Este imposibil sa nu comunicam.

Chiar daca nu comunicam la nivel verbal, este imposibil sa nu comunicam la nivel non-verbal. Comunicam mesaje chiar si atunci cand nu avem intentia si nu suntem intotdeauna constienti ceea ce comunicam.

7. Nu exista esec exista feed-back.

Exista o expresie care spune: “Daca, continui sa faci ce ai facut, vei continua sa obtii acelasi lucru.” De aceea se spune ca desi uneori obtinem altecva decat ne-am dorit, daca putem vedea acest lucru ca pe un feed-back, putem actiona pentru a schimba modul in care procedam.

8. Raspunsul la actiunile noastre nu este intotdeauna ce am dorit initial.

Reactionam in functie de harta pe care o avem si alegem in functie de optiunile pe care le avem.

9.  Acordam semnificatii si actionam in functie de modul in care ne reprezentam realitatea.

Daca schimbam semnificatia pe care o au evenimentele  putem schimba si modul in care actionam.

10. Sensul comunicarii nu este pur si simplu ce am intentionat ci si felul in care am fost intelesi.

Raspunsul poate diferi de ceea ce ati dorit, dar in comunicare exista doar raspuns si feed-back. Daca nu obtinem cea am dorit, inseamna ca trebuie sa gasim o alta cale de a comunica asta.

Acestea sunt doar o parte dintre instrumente  cu care lucram in sedintele de consiliere.

Consiliere sau psihoterapie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.