Sase obstacole de depasit in relatia cu o persoana cu psihopatie

Revista Psychologies a publicat un articol semnat de Ph.D.Rhonda Freeman in sagacity (click pe sagacity pentru articolul original) in care prezinta pe scurt principalele obstacole intalnite in relatia cu o persoana cu psihopatie si adevaratele motive pentru care cei care au incercat au esuat in acest gen de relatii.

Noi invatam despre altii si despre noi prin intermediul relatiilor pe care le avem dar ce se intampla daca o experienta a fost traumatica si a lasat in urma rani psihologice care necesita ajutor  sau o interventie profesionala?

Cu aceste lucruri s-au confruntat cei care au avut o relatie apropiata cu o persoana cu un psihopat.

Termenul de psihopatie este foarte comun si des utilizat atat online cat si in media si de multe ori este un concept ambiguu. Psihopatia este o afectiune care reprezinta de fapt niste defectiuni ale functiilor specific ale creierului. Aceasta include arii precum cortexul frontal vetromedian (legatura externa), amigdala (legatura externa) si cortexul cingular si anterior (legatura externa).

 • Cateva notiuni de baza:psihopatia este o afectiune care are radacini adanci in personalitate si comportament. Simptomele reflecta o dezordine emotionala a proceselor psihice bazate pe o puternica structura genetica (Neuman & Hare, 2008; Viding, Blair, Moffitt, & Plomin, 2005). Aceasta conditie reprezinta 1 pana la 2% din populatie si este comuna (desi nu in mod uniform) ambelor sexe.

Psihopatia este o conditie complexa care include:

 • o disfunctie neuronala specifica;
 • un anumit grad de intensitate (in continuum sau spectru);
 • simptome pozitive (de ex. capacitatea de a ascunde trasaturi negative) si prezenta unor subtipuri (de ex. primar si secundar)

Persoanele din aceasta categorie folosesc manipularea in interactiunea cu ceilalti pe care ii folosesc in beneficiul lor chiar daca acest lucru conduce la efecte devastatoare pentru persoanele in cauza. Dragostea si grija manifestate de partener nu vor avea nici un rezultat.

Simptomele acestei conditii includ trasaturi ca:

 • lipsa celui mai mic grad de empatie
 • duritate
 • manipulare
 • minciuna patologica
 • seductie
 • o tendinta catre plictiseala
 • aroganta
 • plasare vinei asupra altora
 • dominanta
 • agresiune
 • impulsivitate

In companii acesti indivizi cu psihopatie pot orchestra pierderea job-ului, pot baga zazanie intre oameni sau dezbina echipele. In relatiile intime isi lasa partenerii si familia sa se lupte cu rezultatele impactului traumei, tradarii si abuzului, mult dupa ce au parasit mediul.

Este important de stiut ca psihopatia este o conditie care se manifesta intr-un anumit spectru- exista un grad sau interval. Unii indivizi cu psihopatie sunt mai afectati decat altii. Studiile indica faptul ca exista doua manifestari ale psihopatiei-primar si secundar. Tendintele de baza tind sa fie prezente in ambele variante dar cauzele difera.

Psihopatii din categoria primara au simptome tipice asociate acestei tulburari. Sunt slab reactivi emotional si au o oarecare doza de narcisism. Cercetarile coreleaza aceasta forma de psihopatie cu o baza genetica (Hicks, Carlson, Blonigen, Patric, Iacono, & MGue, 2012; Neuman & Hare, 2008; Viding, Blair, Moffitt, & Plomin, 2005). Acest lucru sugereaza ca este prea putin probabil ca neglijarea din timpul copilariei sa fie cauza principala deficitului lor de afectivitate. Exista o predispozitie biologica a dezvoltarii acestei conditii neuronale.

In schimb, psihopatia secundara  tinde sa fie reactiv emotionala si sa tensioneze aceste persoane. Se manifesta in general prin neregularitati la nivelul emotiei si anxietate. Studiile sustin ipoteza conform careia traumele din trecut, abuzul si factorii de mediu se afla in stransa corelatie cu aceasta forma de psihopatie (Hicks et al., 2012). (Unii cercetatori  considera ca aceasta forma de psihopatie secundara nu este pihopatie)

Insa chiar si aceste variante ale psihopatiei se vor manifesta in doua moduri diferite. De exemplu, multi indivizi par a fi fermecatori, incitanti si cu carisma, oamenii ii pot considera atractivi Acasa insa, aceeasi indivizi pot inspira teama determinandu-i pe cei apropiati sa fie foarte prudenti pentru a evita iesirile lor pline de furie.

Obstacole in calea unei relatii sanatoase:

In afara problemelor de minima  empatie, antagonism, manipulare si furie exista 6 factori aditionali care conduc la o relatie lipsita de siguranta in relatia cu un psihopat:

 • 1.Capacitatea minima de a crea o legatura reala.
 • La inceputul unei relatii sunt sitmulati de noul partener. Aceasta stare poate fi confundata cu o relatie de apropiere si grija fata de acesta. Dar poate fi de fapt stadiul in care dopamina preia conducerea si se manifesta ca o relatie romantica aproape dependenta. Aceasta imagine dispare insa in momentul in care nu mai sunt interesati si incep sa manifeste dispret fata de partener.
 • 2.Ciclul relatiei disfunctionale
 • Exista un stil predictibil al relatiilor bazate pe apropiere care este comun celor cu tulburari de personalitate din segmentul B. Ei idealizeaza, devalorizeaza si apoi renunta la partenerii lor indiferent cat de multa durere lasa in urma. Daorita faptului ca relatia nu a fost de la inceput una apropiata, faptul ca pleaca din relatie nu le creaza nici un discomfort. Multi dintre ei se indreapta fericiti catre urmatoarea tinta mai ales daca fostul partener se afla in pozitia celui care a pierdut in aceasta relatie.
 • 3.Incapacitatea de a cere scuze in mod real
 • Psihopatia este o tulburare care ii impiedica sa simta vina si remuscari. Datorita disfunctiei in anumite zone ale creierului exista o tendinta de a se angaja in comportament imoral. Atunci cand ei ranesc pe cineva sau cauzeaza anumite probleme, de cele mai multe ori nu simt nevoia sa se scuze pentru comportamentul avut. Daca pare ca fac asta se distanteaza de ceea cea au cauzat minimizand rezultatul (“Am facut o greseala”). Sentimenul de vina si remuscare lipseste pentru ca nu au capacitatea de a avea aceste stari emotionale. De aceea remuscarea tipica ce urmeaza a fi traita de cineva care a ranit pe altcineva lipseste. Au o atitudine tipica de genul “Mergi mai departe”, “Nu te mai gandi la asta”, “Est prea sensibil”, sau “De ce continui sa vorbesti despre asta- apartine de trecut”.
 • 4.Prezenta unui narcisism ridicat
 • Cei cu psihopatie primara sunt infatuati si au un sine incredibil de mare. Lor nu le pasa si nu au nevoie de aprobarea celorlalti. Dorintele lor de control sau veneratie sunt asociate cu sentimente de superioritate, nu de lipsa de siguranta. Din nefericire persoanele cu psihopatie tind sa nu fie interesate de relatii de prietenie.
 • 5.Ei atribuie celorlalti un rol se se folosesc de acestia ca de obiecte: “Esti obiectul meu”.
 • Au o puternica nevoie de putere si control si joaca adeseori rolul celui care a “peirdut” chiar si fata de cei care le-au demonstrat loialitate, incredere si iubire. Indivizii psihopati ii “folosesc” adesea pe cei care le sunt aproape. Ei considera ca anumiti oameni sunt ca niste papusi, care ii vor apara, vor fi de acord cu ei si isi vor sacrifica nevoile pentru ei. Si prefera adesea sa aiba numeroase persoane pe care le trateaza astfel. Unii aloca acest rol partenerilor de cuplu.
 • 6.Lipsa de moralitate
 • Atunci cand nu exista moralitate altii sunt raniti. Lipsa de moralitate este o trasatura de baza. Persoanele aflate in aceasta conditie au  destul de des vieti paralele, ganduri persuasive de ura sau un model consistent de comportament care tinde sa incalce anumite reguli: incalcarea intimitatii pe internet, folosirea copiilor ca pioni, abuzarea/agresarea altora (chiar in relatiile intime cu partenerul).

Este extrem de dificil de stabilit o relatie cu un adult care cauta sa controleze si sa ii umileasca pe altii. Faptul ca pe ei nu ii preocupa deloc impactul propriilor actiuni  poate exacerba durerea cauzata celor apropiati lor. Poate fi dificil pentru acestia din urma sa depaseasca maniera  in care li se face rau: “M-a ranit si nu pare sa ii pese.”

Comportamentul manifestat de o persoana cu psihopatie poate crea in relatii distantare: anxietate si o repartizare diferita a puterii. Pentru parteneri acest gen de relatii pot fi traumatice. In mod obisnuit, dominatia si controlul impiedica, crearea unei relatii apropiate intre persoanele implicate. Insa in acest tip, legatura creata se bazeaza pe abuz si dependenta- o legatura traumatica. Partenerul unei astfel de persoane poate renunta destul de greu la aceasta forma de atasament si asta conduce la o relatie nesigura si disfunctionala.

Articol tradus si adaptat. Gasiti varianta originala  aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s