Generatia „sandwich”

free_5602284Termenul “sandwich generation” a inceput sa fie utilizat in SUA in ultimii 20 de ani, fiind mentionat prima data in 1981 de Dorothy Miller.

In sens colectiv, termenul este utilizat pentru a descrie generatia de varsta mijlocie care are parinti in varsta si copii dependenti inca de parinti.

In sens individual, termenul descrie acele persoane care se simt presate simultan de responsabilitatea de a avea grija atat de parinti cat si de copii.

Exista mai multe situatii in care se vorbeste despre “sandwich generation”:

–         scenariul traditional, cel in care generatia de mijloc este prinsa la mijloc intre parintii in varsta si copiii inca minori sau care au nevoie de ajutor;

–         asa numitul “club sandwich” ;adultii in varsta de 50-60 de ani prinsi intre parintii in varsta,copiii adulti si nepoti, sau cei in varsta de 30-40 de ani cu parinti in varsta, copii mici si bunici;

–         scenariul deschis: orice persoana care ingrijeste o persoana in varsta.

Termenul nu este nou si faptul ca, parintii in varsta sau bolnavi au fost ingrijiti de catre copii, la fel.

Atentia acordata acestei generatii “sandwich” se datoreaza probabil tendintelor si schimbarilor demografice.

In situatia in care speranta de viata a crescut, persoanele de varsta mijlocie se bucura inca de prezenta parintilor.

Este posibil ca acesti parinti sa aibe mai putini copii si deci exista mai putine rude care sa ajute atunci cand situatia o cere.

Faptul ca, adultii nu se afla in apropierea parintilor, face ca ingrijirea acestora sa fie mai dificila si stresanta.

Femeile dau nastere copiilor dupa ce isi termina studiile si isi intemeiaza o cariera, deci parintii sunt in varsta iar copii sunt inca minori.

Ajutorul pe care parintii il acorda copiilor, se intinde pe o durata mai mare de timp decat au beneficiat parintii lor, pana la varsta de 20 de ani si chiar mai mult.

Deplasarea la locul de munca si munca in sine, determina generatia mijlocie sa nu mai poata oferi ingrijire parintilor asa cum ar dori.

Uneori insa, generatia din mijloc, este depasita de sarcina de a se afla intre celelalte doua generatii, atat din punct de vedere al timpului cat si al banilor.

Cele 3 parti aflate in conexiune sunt: 1- copiii, 2-parintii de varsta mijlocie si 3- parintii in varsta.

Aceasta pozitionare creaza mai mult stres pentru generatia din mijloc, desi modelul familial nu este neaparat unul negativ.

Daca aveti deja 60 de ani si simtiti deja presiunea, sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a reduce stresul.

Alimentati-va sanatos si odihniti-va, gasiti-va un loc de munca pentru a avea resurse financiare, economisiti si discutati cu copiii pentru a gasi solutii cat mai bune pentru finantarea studiilor lor.

Daca aveti intre 40-50 de ani aveti mult mai mult timp sa pregatiti un plan pentru perioada urmatoare:

– planificati-va ca educatia copiilor si nevoile parintilor in varsta sa nu va afecteze siguranta financiara (luati in calcul resursele financiare viitoare si nevoile pe care va trebui sa le acoperiti);

-discutati si cu parintii dvs. despre asta, cum doresc sa va ocupati de ei in viitor si ce masuri sa luati daca ei nu vor mai fi capabili sa ia decizii;

-fiti atenti sa nu uitati de dvs. punand grija pentru copii si parinti inaintea preocuparii pentru propria persoana, mai ales daca intuiti ca va veti afla intr-un scenariu dintre cele mentionate mai sus.

Indiferent de definitie, fiecare persoana se va gasi probabil la un moment dat in viata sa intr-un astfel de scenariu.

Planificati din timp actiunile pe care urmeaza sa le faceti, astfel incat sa puteti face fata cu succes acelei perioade.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.