Genograma

photo_3140_20070902Psihogenealogia este o abordare care isi propune sa urmareasca locul pe care fiecare persoana il ocupa in dinamica propriei sale familii, precum si modul in care anumite evenimente, traumatisme, secrete, se transmit in viata actuala a persoanei manifestandu-se in mod simbolic, ca, tulburari, boli, sau probleme dezadaptative, alegeri, optiuni, valori si convingeri.

Exista persoane care au remarcat sau remarca faptul ca la un moment dat,  anumite situatii sau persoane apar in propria lor viata, ca anumite lucruri se repeta si ajung sa inteleaga ca ceea ce a parut o coincidenta se poate incadra in ceea ce psihogenealogia numeste scenariu transgenerational.

Problemele cu care se confrunta o persoana pot parea la prima vedere, rezultatul comportamentului sau, insa din punct de vedere psihogenealogic, vorbim si de influenta contextului familial.

Asa apare scenariul care se deruleaza prin tranzactii intre partile participante. In virtutea unor alegeri inconstiente (ale copilului inca mic), influenta inconstientului familial precum si a propriilor alegeri, persoana devine personajul unui scenariu, care poate fi disfunctional.

Notiunea de inconstient familial, vine sa intregeasca imaginea oferita de notiunile de inconstient personal si inconstient colectiv si reveleaza modul in care se transmit mesajele, convingerile si valorile in familie.

Analiza scenariului transgenerational este un proces de deblocare cu caracter reparatoriu, care ajuta persoana sa isi depaseasca blocajele din viata sa si sa se elibereze de sub influenta transmiterilor transgenerationale (traume, secrete, pierderi ascunse, care se transmit psihic descendentilor si care pot conduce la comportamente disfunctionale).

Aceasta analiza are loc cu ajutorul genogramei – prin analiza simbolica a arborelui genealogic- care surprinde relatiile dintre membrii familiei si patternurile disfunctionale.

Anne Ancelin Schutzerberger sustine ca, pentru a surprinde cat mai complet dinamica relatiilor intrafamiliale este indicat ca, analiza datelor sa cuprinda o perioada cat mai mare, de cinci sau sapte generatii.

Astazi insa, acest lucru este destul de dificil, de aceea in practica se utilizeaza date care cuprind o perioada de doua sau trei generatii.

Sedintele de psihogenealogie au loc pe baza arborelui genealogic la completarea caruia sunt necesare anumite date stabilite in prealabil (nume, date, locuri, evenimente, etc).

Scopul acestei analize este de a oferi persoanei modalitatea de a se alatura in mod confortabil istoriei propriei sale familii prin recastigarea propriului loc in dinamica acesteia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.