D.Tulburarea de somn indusa de o substanta

D.Tulburarea de somn indusa de o substanta – ca urmare a consumului sau incetarii uzului de substante (inclusiv medicamente)
Este caracterizata de o perturbare importanta a somnului, datorata consumului de substante (drog de abuz, medicamente sau expunere la un toxic).
Cele mai frecvente tulburari sunt: insomnia si hipersomnia, parasomnia mai putin si tulburarile mixte in care exista elemente aferente mai multor tulburari dar nu predomina nici unul.
Aceasta tulburare de somn apare cel mai adesea in cazul intoxicarii cu : alcool, cafeina, amfetamina, cocaina, opiacee si sedative, hipnotice si anxiolitice dar poate surveni si in cazul abstinentei.
Tulburarea de somn indusa de :
alcool apare de regula ca insomnie.
In cursul intoxicatiei, alcoolul are de regula un efect sedativ imediat cu somnolenta crescuta si vigilenta scazuta pentru aprox. 3-4 ore. Aceasta este insotita de o crestere in stadiile 3 si 4 de somn fara miscari oculare rapide (non REM) si reducere a somnului REM. Apoi persoana are vigilitate crescuta, somn nelinistit, vise cu incarcatura anxioasa pentru restul perioadei de somn.
In timpul abstinentei, somnul persoanei este frecvent intrerupt si in cel mai extrem exmplu constutuie o parte a deliriumului prin abstinenta alcoolica. Persoanele care au uzat cronic de alcool pot continua sa se planga- dupa perioada de abstinenta acuta- de somn superficial, fragmentat timp de luni sau ani.
amfetamine si substante asemanatoare .
Tulburarea de somn este caracterizata prin insomnie in perioada de consum (in perioada de intoxicatie acuta, amfetamina reduce cantitatea totala de somn, creste latenta somnului miscarile corpului si descreste somnul REM) si hipersomnie in perioada de abstinenta (in timpul abstinentei de uz cronic, prelungirea duratei de somn nocturn si somnolenta excesiva in timpul zilei).
cafeina.
Produce insomnie, desi unele persoane se pot plange de hipersomnie si somnolenta diurna.In unctie de doza consumata, cafeina induce o dependenta care duce la cresterea viglitatii si o reducere a cantitatii somnului. Abstinenta brusca de la uzul cronic de cafeina poate produce hipersomnie.
cocaina.
Produce insomnie in timpul uzului si hipersomnie in timpul abstinentei.
opiaceele.
Consumul acut de scurta durata de opiacee produce de regula o crestere a somnolentei si o crestere a profunzimii subiective a somnului. Pe masura ce consumul continua, persoana devine intoleranta la efectele sedative ale opiaceelor si pot experimenta insomnie.
sedative, hipnotice si anxiolitice.
Drogurile din aceasta clasa (de exemplu, barbituricele, benzodiazepinele, meprobramatul, glutemida si metiprilonul) au efecte similare dar nu identice asupra somnului.
In intoxicatia acuta, drogurile sedativ-hipnotice produc cresterea previzibila a somnului si reducerea vigilitatii.
Intreruperea consumului poate produce insomnie de abstinenta. In afara de reducerea somnului, abstinenta poate produce: tremuraturi, cresterea anxietatii, etc.
alte substante.
Medicamentele care afecteaza sistemul nervoc central si sistemul vegetativ : agonistii si antagonistii adrenenergici, agonistii si antagonistii dopaminei, aginistii si antagonistii colinergici, agonistii si antagonistii serotoninergici, antihistaminicele si corticosteroizii.

Articol prelucrat din DSM IV

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s