Cand corpul ne vorbeste

Ce este psihosomatica?

Suntem minte, corp si suflet, un intreg, care functioneaza ca atare, iar cand acest echilibru  este tulburat, anumite parti din noi sufera.

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au sesizat ca anumite emotii si sentimente au o anumita legatura cu manifestarea unor boli si au cautat sa isi explice aceasta legatura.

Cercetarile ulterioare au dus la aparitia unui termen cunoscut ca psihosomatica, adica legatura dintre corp (soma) si minte (psyche) si se refera la anumite afectiuni care influenteaza- in lipsa unor cauze fizice- starea de sanatate unei persoane, datorita stresului emotional sau componentelor psihologice.

De ce apar aceste afectiuni?

Afectiunile psihosomatice semnaleaza existenta unui conflict, intre ce doreste cu adevarat persoana si ce decide sa faca.

Astfel, corpul incearca sa atraga atentia printr-un simptom de cele mai multe ori neplacut.

Emotiile si sentimentele au un rol foarte important in viata noastra, ele ne ajuta sa ne bucuram, sa fim multumiti, sa avem curaj sa fim recunoscatori si sa iubim, etc.

Exista insa si emotii si sentmente care apar in situatii mai putin placute, si atunci suferim, suntem dezamagiti, suparati, etc.

Uneori, cand ne reprimam anumite sentimente de vina, frica, furie, depresie acestea determina, favorizeaza sau grabesc aparitia unei disfunctionalitati la nivelul anumitor organe. Exista insa si cazuri in care aceasta influenta nu se manifesta sub forma unei boli, ci mai simplu ca de exemplu o durere de cap determinata de stres.

Atunci cand  ne aflam intr-o anumita situatie fie ne pregatim sa facem fata provocarii fie ne retragem pentru ca nu consideram ca avem mijloacele necesare pentru a face asta, adica bine cunoscuta reactie lupta sau fugi.

Adica reactionam la situatie, care poate fi perceputa ca fiind stresanta, fie prin actiune fie lipsa ei. Cand anumite sentimente nu sunt exprimate, ele tind sa fie reprimate si prin urmare corpul reactioneaza, prin intermediul diferitelor organe.

Cum apar?

Sentimente ca teama, ura, frica, vinovatia, genereaza o tensiune emotionala care se rasfrange apoi asupra organelor sistemului vegetativ, influentand astfel, digestia, respiratia, circulatia, etc.

Acesti factori emotionali au fost impartiti in categorii in functie de sistemul pe care il afecteaza:

1factori emotionali in tulburarile gastrointestinale:

 • tulburari ale apetitului si hranirii: anorexia, bulimia, varsaturile de natura nervoasa.
 • tulburari ale actului inghitirii: nevroza esofagiana, cardiospasmul.
 • tulburari ale functiilor digestive: nevroza gastrica, ulcerul peptic.
 • tulburari ale functiilor eliminarii: diareea cronica, colita spastica, colita mucoasa, colita ulcerativa, constipatia.

2. factori emotionali in tulburarile respiratorii: astmul bronsic.

         3. factori emotionali in tulburarile cardiovasculare

 •  tulburari ale activitatii cardiace (tahicardia si aritmia)
 • hipertensiune esentiala sau primara (boala hipertensiva).
 • sincopa vasodepresoare
 • durerile de cap (cefaleea), migrena

4.  factori emotionali in bolile de piele: psoriazis

       5.  factori emotionali in tulburarile metabolice si endocrine

 •  tirotoxicoza – (tiroxina este un hormon produs de glanda tiroida, si care accelereaza meabolismul si circulatia)
 •  stare de oboseala
 •  diabetul zaharat

       6. factori emotionali in tulburarile articulare si ale musculaturii scheletice

 • artrita reumatioda
 •  individul predispus la accidente

      7. factori emotionali in tulburarile aparatului sexual

 • functiile sexuale la barbat: inhibitia sexuala, impotenta, ejacularea precoce, ejacularea intarziata,
 • functiile sexuale la femeie: inhibitia sexuala, frigiditatea, vaginismul,dismenoreea, oligomenoreea, amenorea

Care este explicatia?

In incercarea de a gasi o explicatie pentru aparitia acestor afectiuni, oamenii au incercat sa gaseasca asocieri intre sentimente si diferite organe. Astfel, ficatul a fost asociat cu mania, rinichii cu frica, plamani cu tristetea, etc.

Mai apoi s-a incercat o asociere cu sistemul pe care il afecteaza: furia inhibata pare ca este in relatie cu sistemul circulator, tendintele dependente de cautare a ajutorului par sa fie in legatura cu sistemul nutritiei, conflictul dintre dorintele sexuale si tendinta de dependenta cu sistemul respirator.

Explicatia este insa mai complexa si necesita abordari interdisciplinare, medicina, si psihologie care sa tina cont si de particularitatile persoanei.

Un prim pas il reprezinta investigatiile medicale care sa elimine o posibila cauza organica.

Apoi, se poate actiona in plan psihologic.

Cum poate ajuta terapia?

In terapie sunt folosite diferite tehnici ca de exemplu: relaxarea, imageria dirijata, remodelarea stilului de viata, managementul stresului, terapia cognitiv-comportamentala, hipnoza.

Scopul acestor tehnici este de a scoate la suprafata cauza care sta la baza acestei afectiuni psihosomatice, pentru ca persoana sa poata intelege ce anume doreste corpul sa comunice.

In cazul afectiunilor psihosomatice se aplica principiul „nimic nu se pierde, totul se transforma” . Tensiunea neexprimata, gaseste modalitatea de a se exprima prin intermediul corpului. Persoana intelege in terapie mecanismul care duce la aceasta manifestare a conflictului si isi dezvolta noi abilitati de a-l rezolva, astfel incat sa se simta bine.

Fiecare persoana este pregatita in ritmul sau sa constientizeze si sa gaseasca in sine resursele necesare pentru a renunta la simptomul care ii perturba starea de bine.

(Articol adaptat din Franz Alexander- Medicina Psihosomatica)

NOTA:Acest articol are rol informativ. El nu se substituie demersului terapeutic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s