Undele creierului

Ce sunt undele creierului?

 Creierul nostru este format din miliarde de celule numite neuroni, care comunica intre ei prin impulsuri electrice. Aceste schimburi produc o enorma cantitate de energie in creier, care este detectata de catre echipamentele medicale (de exemplu EEG), care masoara astfel activitatea elctrica din creier.

Aceasta activitate electrica are loc sub forma unor pattern-uri care datorita faptului ca au loc ciclic sunt numite „unde cerebrale”. Aceste unde se masoara in cicli pe secunda sau Hertzi (Hz). Creierul emite implusuri electrochimice pe diferite frecvente, care sunt inregistrate de encefalograf.

Exista cinci astfel de unde cerebrale : alfa, beta, teta, delta si cea mai recent descoperita gama.

Care sunt caracteristicile lor?

Undele BETA sunt de amplitudine relativ joasa si sunt cele mai rapide.Ele sunt emise atunci cand ne aflam intr-o stare alerta, iar frecventa lor se situeaza intre 14-40 de Hertzi pe secunda. Ele ne ajuta sa ne indeplinim sarcinile zilnice, dar ne pot foarte usor transporta in stari de anxietate, stres si neliniste.

Undele ALFA sunt mai lente si de amplitudine mai mare. Ele sunt emise atunci cand ne aflam intr-o stare de relaxare, visam frumos sau meditam.Frecventa lor este cuprinsa intre 7-14 Herzi pe secunda. Este o perioada optima pentru programarea mintii, pentru vizualizare, invatare si concentrare.

Undele TETA sunt de obicei de amplitudine mai mare si de mai joasa frecventa. Freventa acestor unde este cuprinsa intre intre 4-7 cicli pe secunda. O persoana care “viseaza cu ochii deschisi” se afla adesea intr-o asemenea stare. Persoanele care fac jogging, se afla de asemenea intr-o stare teta de relaxare si sunt mult mai deschise fluxului de idei noi. Este o stare in care desi suntem in stare de relaxare, suntem constienti de realitatea care ne inconjoara.

Aceste stari pot aparea si atunci cand facem dus, ne spalam pe dinti sau ne pieptanam. Este o stare in care activitatea fiind automata ne putem detasa de ea. In aceasta stare nu exista cenzura sau sentimente de vina, este o stare pozitiva.

Undele DELTA au cea mai mare amplitudine si joasa frecventa. Frecventa lor este cuprinsa intre 0,5-4 cicli pe secunda. Ele apar in conditiile unui somn profund.

Delta este starea mintii inconstiente, in care primim informatii care nu sunt accesibile in starea constienta. Este de asemenea starea care este legata de vindecare, regenerare.

Undele GAMMA descoperite recent au o frecventa de peste 40 Hertzi. Ele sunt associate cu insight-ul si procesarea informatiilor la nivel inalt. Sunt asociate cu sentimentul de fericire, un nivel inalt de compasiune si o functionare optima a creierului. Aceste unde sunt un mecanism de legatura intre partile creierului si ajuta la imbunatatirea memoriei si perceptiei. Exista studii care au detectat ca in stare de meditatie,creierul calugarilor tibetani produce un nivel mai inalt de unde gama decat creierele persoanelor care nu practica meditatia.

Ce fel de unde produc creierele noastre?

Inainte de a adormi, cand ne pregatim de somn ne aflam intr-o stare beta. Cand incetam orice activitate, inchidem lumina si inchidem ochii, undele creierului nostru trec treptat din starea beta in alfa, teta si in final delta, atunci cand am adormit.

Visele apar in cicli de 90 de minute. Cand frecventa creierului creste spre teta, atunci visam. In acele momente apare o miscare rapida a ochilor, care este caracteristica starii de visare activa, starea REM.

Si invers, cand ne trezim din somn, frecventa creierului va trece prin diferite stari, de la delta la teta si apoi alfa, iar in faza finala cand ne trezim in starea beta. Daca in acele momente ne hotaram sa nu ne trezim, intram posibil in starea teta sau adormim si intram in starea delta. In acest interval putem ramane in starea teta pentru o anumita perioada, timp in care putem contempla ziua trecuta si activitatile din ziua curenta. Aceste momente sunt foarte productive si creatoare.

In starea de veghe noi suntem in stare beta. In momentul in care undele cerebrale isi incetinesc frecventa si suntem in stare alfa, ne aflam intr-o stare in care putem invata mai rapid, putem indeplini sarcini complexe. In aceasta stare ajungem daca folosim tehnici de relaxare si meditatie, care ne ajuta sa accesam frecventa alfa. Conform cercetarilor, accesarea acestei stari de relaxare duce la cresterea nivelului de beta-endorfina, norepinefrina si dopamina care duc la instalarea unei stari de calm, relaxare, claritate mentala iar efectul lor persista timp de ore sau zile. In aceasta stare suntem mai creativi, putem face mai usor asociatii, si ne putem concentra mai usor.

Deci creierul produce aceste unde in functie de activitatea in care suntem implicati, creand astfel un echilibru. Pentru ca in viata de zi cu zi sunt momente in care nu ne simtim confortabil putem ajunge sa ne adaptam activitatea creierului la activitatile care ne preocupa. De asemenea este necesar sa inlaturam factorii care tind sa creeze un anumit pattern in activitatea creierului:  medicamentele, alcoolul, drogurile,oboseala, lipsa de somn, stresul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s