Despre fobie

Despre fobii

Cuvantul fobie (din grecescul Phobos, care inseamna „frica” sau „frica morbida”) este un tip de tulburare anxioasa, definita ca „frica marcata si persistenta de obiecte sau situatii circumscrise care pot fi clar recunoscute.
Expunerea la stimulu declanseaza o stare de anxietate imediata, care poate lua forma unui atac de panica. Desi adolescentii sau adultii pot realiza ca sentimentul de frica este irational si nejustificat, copii nu realizeaza acest lucru. Ca urmare stimulul care declanseaza fobia este evitat si uneori indurat cu frica, care interfereaza pe plan social sau in activitatile zilnice ale persoanei.
La confruntarea cu stimulul fobic persoana va avea aproape instantaneu un raspuns anxios.
Nivelul anxietatii sau fricii variaza in functie de apropierea stimulului cat si de posibilitatea de a se indeparta de stilumul fobic.
Daca stimului fobic nu este prezent in mediul persoanei, atunci diagnosticul nu este pus.
De exemplu daca o persoana se teme de serpi, pana in punctul in care manifesta o frica intensa in prezenta lor, nu va fi diagnosticata cu fobie daca traieste intr-o zona in care nu exista serpi, nu isi restrange activitatea din cauza acestora si faptul ca ii este frica de serpi nu il preocupa excesiv.
La persoanele cu varsta sub 18 ani, simptomul fobic trebuie sa fi persistat cel putin 6 luni inaintea diagnosticarii fobiei specifice.
De asemenea trebuie facuta deosebirea de alte tulburari mentale (de ex. tulburare obsesiv-compulsiva, anxietate de separare,stres posttraumatic, etc).
Fobiile pot fi clasificate in trei categorii (considerate a fi sub-tipuri ale tulburarii anxioase):
1.Fobia sociala: frica persistenta si marcata de situatii sociale sau de performanta. 2.Fobiile specifice (frica de anumiti stimuli fobici ca de exemplu: serpi, paianjeni, apa, inaltimi). Aceste frici sunt experimentate in mod curent de oameni, dar persoanele cu fobie tind sa evite expunerea la stimulul care declanseaza frica. Click pentru lista fobii: lista-fobii
3.Agorafobia: o stare de frica generalizata in situatia in care persoana trebuie sa plece de acasa sau din aria in care se simte in siguranta, urmata de un posibil atac de panica.

NOTA:Acest articol are rol informativ. El nu substituie demersului terapeutic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s