Despre anxietate si tulburari anxioase

Anxietatea, mai numita si frica sau ingrijorare este o stare psihologica si fiziologica, caracterizata de componente somatice, emotionale, comportamentale si cognitive.
Radacina cuvantului anxietate este „a tulbura sau a face probleme” in prezenta sau absenta unui element care declanseaza un stres psihologic.
Anxietatea este diferita de frica, este mai degraba un sentiment de teama cu privire la „ceva” care pare a fi periculos.
Se considera ca anxietatea este o reactie normala la aparitia si prezenta unui factor stresor.
Ea poate fi de ajutor in asemenea situatii, obligand persoana sa reactioneze si sa gestioneze situatiile.
Totusi, in momentul in care starea de anxietate devine coplesitoare poate fi vorba despre o tulburare anxioasa.

In categoria tulburarilor anxioase sunt incluse urmatoarele tulburari:
panica fara agorafobie– atacuri de panica, repetate, inopinate si in legatura cu care exista o preocupare persistenta.
panica cu agorafobie se caracterizeaza atat prin atacuri de panica, repetabile cat si agorafobie.
agorafobia fara istoric de panica– se caracterizeaza prin prezenta agorafobiei si a simptomelor similare panicii, fara istoric de atacuri de panica neasteptate.
fobia specifica– se caracterizeaza prin anxietatea semnificativa provocata de expunerea la un anumit obiect sau situatie perceputa ca periculoasa si care duce la un comportament de evitare.
fobia sociala– se caracterizeaza prino o anxietate semnificativa provocata la expunerea la anumite situatii sociale sau de performanta, care duce adesea la comportament de evitare.
tulburarea obsesiv-compulsiva- se caracterizeaza prin obsesii (care cauzeaza o anxietate sau stare de disperara accentuata) si/sau compulsii (care servesc la neutralizarea anxietatii). video:tulburarile-de-personalitate
stresul posttraumatic– se caracterizeaza prin reexperimentarea unui eveniment traumatic extrem, insotit de simptome de excitatie crescuta si de stimuli asociati cu trauma.
stresul acut– se caracterizeaza prin simptome asemanatoare stresului posttraumatic, care apar imediat ca rezultat al unui eveniment traumatic extrem.
anxietatea generalizata- se caracterizeaza prin cel putin de 6 luni de anxietate si preocupare excesiva si persistenta.
tulburarea anxioasa datorata unei conditii medicale generale– se caracterizeaza prin simptome proeminente de anxietate considerate a fi urmarea unei conditii medicale generale.
tulburarea anxioasa indusa de o substanta– se caracterizeaza prin simptome proeminente de anxietate, considerate a fi consecinta directa a unui drog de abuz, a unui medicament sau expunerii la un toxic.
tulburarea anxioasa fara alta specificatie– include tulburarilor cu anxietate sau evitare fobica si care nu se regasesc in grupele de mai sus.

Un atac de panica este o perioada in care se manifesta debutul unei frici sau terori intense asociate adesea cu starea de moarte iminenta.Este insotit de simptome cum ar fi dificultatea de a respira, palpitatii, durere sau disconfort precordial, senzatii de sufocare sau strangulare si frica de „a nu innebuni” sau „a pierde controlul.”

Agorafobia este anxietatea referitoare la sau evitarea de locuri sau situatii din care scaparea poate fi dificila sau jenanta, sau in cazul in care ajutorul nu este accesibil, in eventualitatea unui atac de panica sau simptome similare panicii.

NOTA:Acest articol are rol informativ. El nu substituie demersul terapeutic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s