B. Tulburarile de personalitate antisociala, borderline, histrionica si narcisista

TULBURAREA DE PERSONALITATE ANTISOCIALA

Ce este tulburarea de personalitate antisociala?
Aceasta tulburare infatisaza o lipsa de considerare pentru viata altora.
Aceasta este o tulburare care intruneste criteriile pentru o alta tulburare de presonalitate care are loc inainte de 15 ani.
Deci, in timp ce, cea mai mare parte a tulburarilor de personalitate nu sunt diagnosticate pana la varsta de 18 ani, la fel se intampla si cu aceasta.
Insa, trebuie intrunite criteriile pentru o tulburare de conduita inainte de varsta de 15 ani.
Si o tulburare de conduita este exact acelasi lucru.
Persoanele nu manifesta interes pentru drepturile si sentimentele altor oameni.
Deci aceasta tulburare este unica prin faptul ca, comportamentul disfunctional trebuie sa se fi manifestat in copilarie.

Care sunt semnele acestei tulburari?
In general persoana participa la activitati ilegale, poate ca nu sunt arestati, dar pot fi daca cineva cunoaste aceste activitati.
Un alt lucru despre aceste persoane este ca nu sunt foarte amabile, mint, inseala, fura, sunt iresponsabile.
Persoana nu este capabila sa mentina relatii cu alte persoane decat daca are un profit de pe urma acestei relatii.
Dar poate cel mai important lucru este nu au deloc mustrari de constiinta cu privire la actiunile lor.

Care sunt cauzele acestei tulburari?
Nu se stie cu exactitate care ar fi cauzele acestei tulburari.
Se pare ca exista un risc mai mare la persoanele care au avut o ruda de prim rang cu acest comportament antisocial.
Acum, inainte de a sustine ca exista o componenta genetica pentru acest comportament, o buna modalitate de a capata acest comportament este sa fii crescut de o asemenea persoana.
Se pare de asemenea ca daca persoana are tulburari de conduita si de asemenea este abuzata, exista un risc crescut de dezvolta o astfel de tulburare.

Care sunt pericolele tulburarii de personalitate antisociala?
Poate ca cel mai mare risc este ca persoana poate fi arestata si incarcerata.
Si poate ca inchisorile sunt pline de oameni care intrunesc aceste criterii.
Un alt pericol este faptul ca se inplica in conflicte si pot fi ranite.
Relatiile interpersonale disfunctionale sunt marcate de aceasta tulburare.
Acest gen de persoane nu intra in relatii cu alte persoane decat daca profita de pe urma acestei relatii.
Sunt persoane care nu sunt de incredere, deci sunt persoane care nu pot mentine relatii echitabile cu alte persoane. Pentru ca nu sunt interesate de acest gen de relatii.
Disfunctionalitatea in propriile relatii vorbeste de la sine, sunt iresponsabili si nedemni de incredere, asa ca intarzie la servici sau nu vin deloc si nu sunt foarte onesti.
Un alt aspect al acestei tulburari despre care nu prea se vorbeste este ca sunt capabili sa fie fermecatori intr-un mod superficial.
Adica un om care nu este sincer, inseala, adica genul de persoana despre care ati auzit ca se implica in relatii cu femei mai in varsta si care ii finanteaza.
Adica, inca o data, daca au interes, pot fi extraordinar de fermcatori.

Cine prezinta un risc pentru acest tip de tulburare?
Pacientii care au o ruda de prim rang care sufera de aceasta tulburare, pot avea un risc mai mare de dezvoltare a acestei tulburari.
De asemenea exista un risc mare la persoanele care au tulburari de conduita, sau care au fost abuzate sau neglijate.
In afara de asa zisa componenta genetica exista de asemenea un raspuns invatat.

Care este tratamentul pentru tulburarea de personalitate antisociala?
Exista multe persoane care considera ca persoanele antisociale nu pot fi tratate.
Pentru ca exista presupunerea ca pacientul nu va fi interesat de tratament, va incerca sa saboteze relatia terapeutica- si aceasta se bazeaza pe incredere, iar acesti pacienti nu sunt considerati de incredere.
Adica nu poti conta ca ei sa fie onesti si prin urmare relatia terapeutica nu functioneaza sau este chiar imposibila.
Exista insa cateva dovezi care arata ca aceste persoane vor reactiona la o buna organizare, ceva de genul unui grup de suport, in care nu exista un doctor sau o anumita persoana desemnata.
Deci pot fi reduse aspectele legate de autoritate, intr-un grup de oameni egali si ceea ce functioneaza chiar este daca persoana este „obligata” sa stea si sa nu plece.
Atunci exista anumite sanse de succes.

Aceasta expunere nu se substituie unui diagnostic. Pentru un diagnostic corect, apelati la un consult de specialitate.

TULBURAREA DE PERSONALITATE BORDERLINE


Ce este tulburarea de prsonalitate borderline?
Daca ar fi sa descriu printr-un cuvant tulburarea de personalitate borderline, acesta ar fi instabilitatea.
Acesti pacienti au stari de instabilitate a sinelui, relatii instabile, dispozitii instabile, sunt foarte impusivi si vor face tot ce le sta in putiinta sa evite sentimentul ca sunt abandonati.
Acest sentiment de abandon, poate sa nu fie real, ci imaginar.
Si lucrul pe care il cunosc multi oameni si poate cel mai frecvent este ca tind sa fie auto-destructivi si auto-mutilarea este un lucru foarte intalnit la aceste persoane.

Care sunt semnele tulburarii de personalitate borderline?
Acesti pacienti vor face toate eforurile de a evita sa se simta abandonati, vor avea foarte multe nevoi si vor fi dependenti.
Deci, asa cum am mai spus, desi au nevoi foarte acute si nu vor sa se simta abandonati, trebuie mentionat ca dependenta de altii – pe care ii considera necesari ca ei sa exista- ii sperie si se simt amenintati si intimidati de acest lucru.
Deci persoana este foarte instabila. Aceasta instabilitate difera de la un pacient la altul si chiar in pacient insusi, de dispozitia in care se afla.
Oricum trebuie sa va spun ca invariabil cei mai multi dintre ei reclama disforie cronica si nefericire. Experimenteaza adesea sentimente de gol emotional,
Pot avea episoade de nefericire, relatiile cu alte persoane tind sa fie tumultoase, oscileaza intre a te valoriza la maxim si a te devaloriza la fel.
Deci la un moment dat esti cea mai minunata persoana pe car au intalnit-o in viata lor si in urmatoarea secunda, daca i-ai dezamagit, sau ai facut ceva care i-a suparat te urasc si nu mai vor sa te vada vreodata.
Lucru care explica disfunctionalitatea.
Asa cum am mai mentionat un lucru cunoscut este auto-mutilarea.
Si acest lucru este diferit de tentativa de suicid, desi au tentative de acest gen.
Insa auto-mutilarea este descrisa in multe moduri: unii pacienti descriu ca sunt cuprinsi de o tensiune de nesuportat si modalitatea prin care se elibereaza este sa se raneasca.
In urma acestor actiuni persoanele au semne, dar acestea sunt rani superficiale.
Si de indata ce simt durerea sau vad sangele, ei descriu ca simt ca se elibereaza de tensiunea resimtita si pe care nu o pot tolera.
De multe ori se taie pa maini, dar exista pacienti care se ranesc pe picioare, sau in alte locuri care nu pot fi vazute cu usurinta.

Care sunt cauzele tulburarii de personalitate borderline?
Cred ca exista doua pareri: unii care cred ca exista o componenta biologica sau genetica, lucru care este comun pentru persoanele care au rude cu aceasta tulburare, dar eu nu cred ca exista in mod neaparat o componenta genetica, pentru ca probabil cea mai buna cale de a deveni borderline este de a fi crescut de o asemenea persoana.
Deci in general in familii acest lucru ar putea reprezenta un comportament alert care este dezvoltat.
Pe scurt exista multa literatura care studiaza dezvoltarea deficientelor de parenting pe care persoanele cu tulburare borderline le primesc sau nu in acest proces.
Este bine de asemenea de stiut ca au un istoric de abuz fizic sau sexual in copilarie si/sau neglijare.
Modul in care aceste experiente afecteaza persoan nu este inca, cunoscut.

Care sunt pericolele tulburarii de personalitate borderline?
Cred ca in primul rand, pentru ca acesti pacienti au tentative de suicid, iar acest gest chiar ii poate ucide, in mod accidental chiar daca nu aceasta era intentia initiala.
I-am vazut de asemenea ranindu-se destul de grav din cauza faptului ca au fost judecati gresit.
Mentionez un caz al unei persoane care a sarit de la etaj si a ajuns sa aiba fractura de coloana, desi nu si-a dorit asta. Nu si-a imaginat ca o sa fie atat de grav.
Cred ca este grav acest tumult de care sunt cuprinsi in relatiile cu alti oameni, dispozitia variabila, fluctuanta, tendinta de a deveni foarte maniosi lucru care face dificila mentinerea relatiilor.
Sunt predispusi la depresie, si anxietate. Exista ceea ce noi numim comorbiditati pentru acesti pacienti si aceste comorbiditati se refera la alte criterii pe care le intrunesc, asa ca este foarte comun pentru acesti pacienti sa fie diagnosticati cu tulburari de dispozitie, anxietate si de alimentatie. Si de asemenea abuz de substante.

Ce persoane prezinta risc pentru tulburarea de personalitate borderline?
Nu se poate discuta in termeni de cauze exacte, dar acesti pacienti au istoric de abuz fizic, sexual sau neglijare.
Este de asemenea comun printre rudele acestor pacienti, lucru care ar veni in sprijinul sustinerii unei componente genetice sau al unui raspuns invatat.

Care este tratamentul pentru tulburarea de personalitate borderline?
Exista o gramada de carti scrise despre terapiile care se pot aplica in aceste cazuri.
Si exista o multime de abordari si de gestionare.
Cred ca este vorba despre a dezvolta ceva un simt in interiorul acestor pacienti, ca si cauza a neplacerilor o reprezinta comportamentul lor si a haosului din viata lor.
Psihoterapia acestor pacienti poate fi foarte provocatoare, pentru ca vor incerca sa recreeze in tarapie haosul din viata lor, haosul interior pe care il simt.
Deci, daca ai in terapie un pacient borderline pregateste-te pentru ca fi foarte solicitant.
Va trebui sa tolerezi schimbarile maxime si minime, mai ales daca pacientul trece de la o criza la alta, pentru a sabota lucrul din terapie.
Si un factor important este gestionarea acestor crize.
Ce facem in final este sa tratam simptomele dispozitiei lor.
Multi dintre acesti pacienti intrunesc conditiile pentru tulburare anxioasa si este foarte comun ca ei sa fie tratati pentru aceasta.
Apoi sunt predispusi la episoade psihotice cand sunt stresati asa ca li se pot administra doze scazute de antipsihotice.

Aceasta expunere nu se substituie unui diagnostic. Pentru un diagnostic corect, apelati la un consult de specialitate.

TULBURAREA DE PERSONALITATE HISTRIONICA

Ce este tulburarea de personalitate histrionica?
Tulburarea de personalitate histrionica este caracterizata printr-o emotionalitate extrema dar si un pattern de cautare al atentiei.
Este importnat de remarcat ca, aceasta cautare a atentiei nu implica neaparat o atentie „buna”.
Pentru pacientii cu tulburare de personalitate histrionica, orice atentie este mai buna deact deloc.

Care sunt semnele tulburarii de personalitate histrionica?
O asemenea persoana va cauta atentia, care nu trebuie neaparat sa fie „buna” poate fi si „rea”. Orice atentie este mai buna decat nimic.
Au nevoie sa fie in mod constant in centrul atentiei, atrag atentia asupra lor, fac scene, creaza zgomot.
Sunt adeseori foarte seducatori, vor sa controleze, creaza melodrame, scene de teatru, par ca au nevoi acute si pot fi dependenti.
Acesti pacienti nu sunt foarte cognitivi, nu spun ca nu sunt inteligenti, dar adeseori iau decizii bazate pe ceea ce simt, nu obisnuiesc sa minta, se plictisesc repede.
Asa ca incep proiecte cu mult entuziasm pe care nu le termina.
Se plictisesc si de oameni ca si de proeicte. Initiaza relatii le care apoi le abandoneaza.
Pe principiul ca poate apare ceva mai interesant.
In plus este important de stiut ca acesti pacienti, in ciuda faptului ca sunt foarte emotionali si melodramatici, unul dintre lucruile pe care le-am observat ca si psihiatru este ca desi cred ca desi cred ca ma aflu in prezenta unei persoane de la care ma astept la multa emotionalitate, nu constat asta.
Deci exista aici ceva ascuns aici, in ciuda intensitatii sentimentelor implicate si par ca nu sunt sinceri in ciuda faptului ca spun ca au sentimente intense.
Si asta se aplica si in relatiile cu alte persoane cu care caracterizeaza relatia a fi mult mai personala decat este de fapt.

Care sunt cauzele tulburarii de personalitate histrionica?
Nu cunosc sa existe dovezi convingatoare, ceva legat de ideologia acestei tulburari.
Este mai intalnita la femei decat la barbati si cauza ar putea fi sociala.

Care sunt pericolele tulburarii de personalitate histrionica?
Este ca desi aceste persoane cauta societatea celorlalti, in virtutea personalitatii lor, nu vor reusi.
Oamenii se satura de teatrul pe care il joaca si de ceea ce pare a fi ascuns.
Din punct de vedere ocupationl, este posibil ca ei sa functioneze chiar bine daca melodrama face parte din job, sau comportamentul lor este tolerat.

Care este tratamentul pentru tulburarea de personalitate histrionica?
Nu exista un tratament anume.
Cred ca aceasta tulburare faciliteaza apartitia unor tulburari de dispozitie, pot deveni usor depresivi, caz in care li se pot administra antidepresive.
Dar cred ca cel mai bun tratament ar fi psihoterapia, care sa dezvolte un mecanism care sa faca legatura dintre comportamentul lor si reactiile la acesta.

Aceasta expunere nu se substituie unui diagnostic. Pentru un diagnostic corect, apelati la un consult de specialitate.

TULBURAREA DE PERSONALITATE NARCISISTA


Ce este tulburarea de personalitate narcisista?
Pacientii cu aceasta tulburare manifesta grandomanie, invidie si incapacitatea de a fi empatici, adica de a se pune in pielea altora, sa isi imagineze ce simte alta persoana.
Dincolo de toate acestea, persoana cu tulburare de personalitate narcisista este o persoana cu stima de sine scazuta.
Asa ca aceste persoane incearca sa convinga, cat de minunate sunt si nu neaparat pe ceilalti, cat pe ei insisi.

Care sunt semnele tulburarii de personalitate narcisista?
Aceste persoane isi vor etala realizarile si vor fi foarte surprinse ca ceilalti nu ii vad asa.
Au o nevoie constanta de a fi admirati.
Deci, am discutat despre personalitatea histrionica, care cauta atentie, dar spre deosebire a de aceasta, narcisistul vrea sa aiba parte de atentie pozitiva.
Histrionicului nu ii pasa ce fel de atentie primeste-buna sau rea- narcisistul pe de alta parte are o nevoie constanta de admiratie, totul trebuie sa fie pozitiv, tot timpul.
Ei se vor simti speciali si pot interactiona doar cu persoane la fel de speciale.
Se implica in activitati daca simt ca au de castigat din asta. Spre deosebire de persoana antisociala care intra in relatii sociale pentru un singur avantaj: bani, droguri, sa obtina ceva repede. Pe cand jocul narcisistului este ceva mai abstract. Poate fi puterea, sau biletele la un concert special, prestigiul. Pot fi orientati spre castigul banesc dar, sunt ceva mai abstracti in termenii relatiei cu alte persoane si ce castiga din asta.
Cred ca este unul dintre motivele majore pentru care ei experimenteaza disfunctii sociale pentru care ceilelati tind sa ii displaca intens, nu numai pentru ca se lauda in continuu- lucru care poate irita- dar si pentru ca subevalueaza ce fac toti ceilalti.
Deci nu este vorba doar despre „sunt atat de bun!” dar si despre faptul ca implica „si tu nu esti!”. Lucru care supara oamenii. Si pe ei nu ii fac foarte populari.
Un alt lucru este ca asemeni celor cu borderline, valorizeaza oamenii, dar dinamica este un pic diferita.
Ideea este ca invidia este o parte importanta a experientei narcisistului- oricine poseda bunuri materiale sau psihologice, iar narcisistul nu. Astfel vor deveni invidiosi.
Ei bine, nu ii veti auzi spunand, „sunt gelos pe tine” ceea ce veti vedea va fi manifestarea unei devalorizari „are ceva dintr-un anumit motiv”.
Deci de fiecare data cand se simt inferiori vor avea tendinta de de devaloriza.

Care sunt cauzele tulburarii de personalitate narcisista?
S-a scris despre aceasta cam la fel de mult ca despre borderline. Se dezvolta o deficienta mentala, adica, parentingul a fost cu probleme.
Narcisismul se regaseste la copii –si este considerat normal in anumite conditii- dar pe masura ce persoana se dezvolta si face fata realitatii, realizeaza ca nu este cea mai deosebita persoana din lume si stima de sine este afectata.

Care sunt pericolele tulburarii de personalitate narcisista?
Este ca nu sunt placuti si este foarte dificil sa placi astfel de oameni.
Unul dintre lucrurile pe care le-am mai mentionat este ca, desi sunt atat de incantati de sine, devalorizeaza pe ceilalti.
„Eu sunt atat de deosebit, iar tu nu!” , lucru care ii supara pe ceilaltii.
Cred ca adesea tind sa ii exploateze pe ceilalti, sa profite de pe urma lor, sa se aleaga cu ceva.
Iar din punct de vedere ocupational, este foarte greu pentru ei sa fie supervizori sau sefi, pentru ca vor deveni invidiosi si vor devaloriza pe cei din subordine.

Cine prezinta risc pentru tulburarea de personalitate narcisista?
Este mai pregnant la barbati fata de femei si un aspect important este ca, comportamentul tinde sa se deterioreze cu varsta, deci este destul de dificil de gestionat de aceste persoane.
Un alt aspect al tulburarii de personalitate narcisista este ca inaintarea in varsta poate accentua aceasta deficienta.

Care este tratamentul pentru tulburarea de personalitate narcisista?
Ca despre multe dintre tulburarile acestei clase B si despre aceasta s-a scris foarte mult.
In virtutea relatiei terapeutice, terapeut-pacient, in aceasta relatie va exista multa invidie, deci pacientii vor gestiona destul de greu relatia.
Ei vor tinde sa devalorizeze terapeutul- datorita invidiei- iar terapia poate fi destul de provocatoare.
Daca persoana indeplineste crietriile pentru tulburarea de dispozitie, poate fi tratata in mod obisnuit.

Aceasta expunere nu se substituie unui diagnostic. Pentru un diagnostic corect, apelati la un consult de specialitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s